Leven en laten leven

Wat ik in mijn praktijk vaak tegenkom is de angst waarmee mensen rondzeulen als het gaat om hun diepste gevoelens. Het lijkt alsof je in deze maatschappij alleen maar moet rondrennen om aan de verwachtingen van een ánder te voldoen. Vind je het zelf ook niet vreemd dat een ander iets van jou verwacht…? Dat je blijkbaar jezelf volledig moet ontkennen en negeren… Van wie ís jouw leven eigenlijk?

Ouders vinden het de normaalste zaak van de wereld dat hun kind alles op alles zet om goede cijfers te halen. Ik heb deze ouders vaak in mijn praktijk. ‘Hij hoeft geen goede cijfers te halen, als hij maar zn best doet’. Dat verwachten we toch wel van hem. Waaróm vraag ik me dan af. Waaróm verwacht jij iets van een ander. Waarom moet een ander doen wat jij wilt, omdat jij dat verwacht..? Ook al is het honderd keer jouw kind, dat betekent niet dat hij van jou is. Je mag wel hópen dat een kind doet wat jij voor ogen hebt. Stel dat jouw buurvrouw/ man zegt: ‘Ik verwacht dat jij hier morgen komt met groen geverfd haar…’ Gá je dan? Het blijkt dat mensen dus verwachten dat een ander zich aanpast aan hun normen en waarden. Lekker belangrijk..

Daarnaast moet je je ook nog eens ernstig schamen voor het feit dat je menselijk genoeg bent om emoties te hebben. En érger nog, ze te tonen. Stel toch dat je moeder zich schaamt voor jou…

Wat is er mis mee dat je lichaam zindert op het moment dat de liefde van je leven jou na járen in z’n armen opvangt? Wat is er mis mee dat jouw hart een beetje sterft op het moment dat een innig geliefd persoon overlijdt? Wat is er mis mee dat je jouw pesters haat, dat je blij bent met een nieuwe vriend? Wat is er mis mee dat je die emoties niet opkropt maar gewoon lééft?

Je mág toegeven aan jouw gevoelens, verlangens, wensen. Je mág genieten van de liefde, je mág woest worden op diegene die jou alles afpakt wat je lief is. En je mág kwaad worden op jezelf omdat je het toelaat.

Want uiteindelijk is jouw leven van jou, en jou alleen. Als jij het niet leeft, leeft een ander het. En dat zou jammer zijn, want het is alles wat je hebt.