Stress serieuze zaak, maar mag ook best eens met een knipoog

Er is natuurlijk al zóveel geschreven over Stress en Burn-out dat ik daar niet veel meer aan toe te voegen heb.  Feit is dat het een vervelend dingetje is waar je moeilijk van af komt. Misschien ben je ‘overal al geweest’, en helpt het allemaal niet. Of ben je net begonnen met je zoektocht naar rust en een minder vermoeiend leven.

Wat Shiatsu probeert te doen is rust te brengen in je hoofd, en in je lichaam. Of andersom. Geestelijke problemen spiegelen zich in het lichaam. We kennen het allemaal. Zodra je gespannen raakt begint er iets in je lichaam te protesteren. Bij de één is dat hoofdpijn, bij de ander de rug of zelfs het gevoel last te hebben van je longen. Het kan allemaal. Ergens diep in je hart weet je wel dat ‘het niks is, maar daar wil je op een gegeven moment niet meer aan.

En zo begint de cirkel rond te raken. ‘Ik voel me niet lekker, het is niks. Ik geloof dat niet, het duurt al zo lang’. Wie weet wat ik heb. Daardoor slaat je hoofd op hol. Natuurlijk gaat er iets aan vooraf. soms is dat gemakkelijk te vinden, soms ook niet. Dan moet je wellicht vér terug om de oorzaak te vinden. Maar een oorzaak is er altijd, en de enige die dat kan oplossen ben jezelf. Het kan een héél klein dingetje zijn waarvan je nooit had verwacht dat het de oorzaak zou zijn. Iets waarvan je weet dat je nu gemakkelijk kunt aanpakken. Natuurlijk zijn er ook andere serieuze zaken die veel en lang behandeld zullen moeten worden. Maar zelfs dán moet je het, met hulp, zelf aanpakken.

Ik merk van mijn cliënten dat zij het vervelend vinden naar een psycholoog te gaan. Zij zeggen het moeilijk te vinden tegenover iemand te zitten en hun verhaal te moeten doen. Als dan na een minuut of 20 het gesprek niet meer wil vlotten wordt er dieper in hun jeugd gegraven. En komen er allerlei zaken boven die eigenlijk helemaal niet ter zake doende zijn. Dan moet een probleem dat voor kort nog niet bestond, eerst worden aangepakt.

Het zou kunnen, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat Shiatsu je hoofd tot rust kan brengen. Er zijn verschillende technieken voor. Af en toe komt er ook een stukje psychologie aan te pas. Denk maar eens aan de trein: soms komt er een heel verhaal gewoon omdat je de persoon in kwestie niet kent. Doordat je gaande weg aan het nuanceren bent, zie je opeens dat er wel een oplossing is.

Zo werkt het bij Shiatsu ook een beetje. Zodra je iemand gaat vertrouwen en je veilig voelt en weet, ga je ongemerkt je verhaal doen. Doorgaans lig je op je buik, dus je ziet me niet. Je praat voor je uit zonder dat het moet. Dat maakt het een stuk gemakkelijker. Ondertussen probeer ik je lijf verder tot rust te brengen. Niet door enge grepen, maar gewoon door de plekken in je lijf te zoeken waar de spanning zich ophoopt. Die ga ik door drukpuntmassage ontspannen zodat de energie gewoon weer kan gaan waar het moet gaan. Zodra je lijf rustig is, kan jouw hoofd ook de dingen beter aan en beter relativeren.

Daarnaast mag je Stress best een beetje de gek aan steken, en in een ander daglicht proberen te zien. Stress krijg je nl niet zomaar. Daarom heb ik een klein met af en toe een tip.  Lees het eens door. Waarschijnlijk zie je in dat door de stress de jij ervaart, je anders naar jezelf gaat kijken. En de dingen gaat oplossen in plaats van overal met een grote boog omheen te lopen. 🙂