Ik heb altijd hoofpijn

Gewoon doodmoe, heb ik een burn-out?

Burn-out Stress en Eetstoornissen.

Het is een bekend gegeven dat een burn-out al jaren actueel is, en een steeds groter probleem wordt.

Veel jongeren, meer dan ooit. De lol is er  behoorlijk af.  Gewoon doodmoe zijn, geen energie meer hebben. En eigenlijk ook het contact met zichzelf kwijt zijn. Wie ben je, wat vind je leuk, wat heb je nodig, wat kun je. Wat zijn jouw talenten?

In onze samenleving loop je de hele dag achter de feiten aan. Je werkt of je slaapt. Daar komt het zo ongeveer op neer. Thuis word je lastig gevallen door de werkgever via het mobieltje of de laptop. Ondernemers die hevig moeten concurreren, ziek personeel ( burn- out). Personeel aannemen is er niet bij. Veel meer werk verrichten met minder mensen. Nog meer mensen ziek.  En jij wilt niet ziek zijn want je wilt toch dat het werk doorgaat. Tot je er ook bij neervalt.

Als zelfstandig ondernemer ( zzp-er) is het ook moeilijk. Je verdient te weinig om je te verzekeren tegen ziekte. Dus je kúnt niet ziek zijn. Makkelijk zat. Ook het pensioen is moeilijk te verwezenlijken. Als je tegen de 67 loopt, (en je hele leven lang kapot gewerkt) moet je het doen met een aowtje. Want sparen voor pensioen lukt niet. But who care’s…

Eigen schuld. Had je maar niet voor jezelf moeten beginnen. Had je beter in de ww kunnen blijven zitten. Geldzorgen steken de kop op. En wat moet je…

Jonge ouders, moeten wel werken willen ze kaas op de boterham hebben. De overheid wil dat de vrouwen meer werken. De vraag is dan natuurlijk wie er op de kinderen past. Waarom kunnen vaders of moeders niet gewoon hun kinderen opvoeden? Waarom is daar te weinig geld voor? Wie zegt dat je daardoor niet een hoop trammelant voorkomt, en worden er weer ‘volwaardige burgers’ afgeleverd? Met een stabiel fundament?  Maar nee, ouders moeten aan het werk. Rennen en vliegen om hun kinderen te halen en te brengen. Even verhaaltje bij het naar bed gaan. En maar zien dat je thuis kunt blijven omdat de ‘meester of de juf’ ziek is. Stressen, denkt U ook niet?

Natuurlijk weet je best dat je jezelf kapot maakt, en de leuke dingen van het leven niet meer ziet. ‘Als die er al zijn, denk je misschien. Maar het lijkt onmogelijk het roer om te gooien. Het kan wel, maar dan lever je zoveel in. Je mooie huis, de dure auto, en…en…en.

Hartstikke moeilijk. Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt verliezen. En toch is het misschien een goed idee eens naar jezelf te kijken, en jezelf afvragen of het ’t allemaal waard is. Je kapot werken voor een hoop beton, en een stuk blik ( wat overigens tweede hands is zodra je voor de eerste keer instapt) de waardering van je ouders?

Wat zou je er voor over hebben om een beetje rust in je leven te creëren? Heb je er al eens over nagedacht misschien om e.e.a te veranderen maar weet je nog niet hoe, of durf je niet? Zorg eerst dat je hoofd leeg raakt zodat je ook werkelijk vrij bent om een oplossing te zoeken. Rust te krijgen in je hoofd en in je leven.

Shiatsu is geen wondermiddel, maar kan je wel op weg helpen.