Niets bestaat zonder het ander.

Het lijkt zo’n enorme dooddoener: ‘niets bestaat zonder het ander(e)’. En toch zit er wel een kern van waarheid in. U kent het vast wel. Allemaal uitspraken die we zelf graag gebruiken. ‘Zonder zon geen schaduw, als je geen verdriet kent weet je ook niet wat geluk is’ en ga zo maar door.

Binnen de Shiatsu kennen we ook iets dergelijks. Het Yin en Yang. Yin is vrouwelijk, Yang is mannelijk. Kunnen ook niet zonder elkaar. Dit is een prachtig verhaal waar ik nog eens op terug zal komen. Feit is dat alles en iedereen elkaar nodig heeft. Je leert van elkaar. Je leert mededogen te hebben met mensen die het een stuk minder hebben. Je lijdt mee met mensen uit jouw omgeving met een nare zware ziekte en wellicht geen uitzicht meer hebben om die ziekte te overleven. Je bent blij met diegene die een kindje heeft gekregen..Ken je een grotere tegensteling? Kan toch ook niet zonder elkaar. Het leven is één groot leerproces.

Dat betekent niet dat het altijd maar even gemakkelijk is. In Nederland lijkt het allemaal zo veel beter dan elders in de wereld. We hebben het goed, we zouden dankbaar moeten zijn. Maar dat lukt ook niet altijd. Wij leven nu eenmaal hier, hebben híer onze zorgen. Geldproblemen waar je niet uit komt, ziektekosten die je niet kunt betalen. Zorgen voor je ouders en je kinderen. Kun je eigenlijk niet meer opbrengen, je wordt er doodmoe van, ga maar door.

Het innerlijk weerspiegelt het uiterlijk. Voel je van binnen dat je niet gelukkig bent, dan is dat te zien te voelen en te merken. Een boom kan niet groeien als de wortels niet goed ontwikkelen. Je kunt snoeien wat je wilt, die boom zal nooit uitgroeien tot een woudreus. Die wortels hebben aandacht nodig. Zodra het daar beter mee gaat, zal het goed gaan met de boom.

Je hebt heus invloed op wat zich afspeelt in jouw leven. Natuurlijk, ziekte kun je niet altijd voorkomen. Er zijn wél mogelijkheden je lichaam zo gezond mogelijk te houden. Maar verder ligt de wereld voor je open. Als je blijft klagen dat je het allemaal zo slecht hebt, dat het je allemaal maar niet lukt en weet ik wat al niet meer, dan kómt het ook niet goed. Jij bent de baas over jouw leven. Jíj bepaalt wat er gaat gebeuren. Moeilijk? Zeker.

Geloof me. Het leven heeft mij ook geslagen. Maar ik heb geleerd dat het klopt. Dat niets bestaat zonder het ander. Als JIJ niet kiest, kiest de ánder voor jou.